Φουντούκι: Από το δάσος στο σούπερ-μάρκετ

Καθισμένη στο τραπέζι είδα το άδειο περιτύλιγμα από τα φουντούκια... Κοιτάζοντας το να διαβάσω τις θερμίδες (100 gr. / 678 cal.) είδα πως ήταν από την Τουρκία. Βέβαια, οι Τούρκοι παράγουν ξηρούς καρπούς και ως προς το φουντούκι η ονομασία του προέρχεται από το τουρκικό findik ενώ η δική μας αρχική ονομασία - Λεπτοκαρυά (Corylus Avellana), προέρχεται από το αρχαίο κόρυς, που σημαίνει περικεφαλαία εξ αιτίας του ότι οι καρποί περιβάλλονται με χνουδωτό περίβλημα (όπως και το βελανίδι και το κάστανο) που μοιάζει με περικεφαλαία.


Ο καρπός του φουντουκιού είναι από τους πιο νόστιμους και ειδικά τα φουντούκια Τουρκίας (Oskar  - Greek Dried Fruits / Σπυρίδης ΑΕΒΕ) ήταν πολύ νόστιμα: Τραγανά, ολοστρόγγυλα σαν μπίλιες, μεστά σε γεύση. Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε πρωτείνες (12, 6) αλλά οπωσδήποτε και σε λιπαρά (62, 4) επίσης περιέχει σίδηρο (3, 4).

Κέλυφος Φουντουκιού χωρίς το περίβλημα (Κόρυς / αρχ.)
Στην Ελλάδα καλλιεργείται ευρέως η ήμερη φουντουκιά ή Λεπτοκαρυά που φθάνει τα έξι μέτρα, στους νομούς Ημαθίας, Δράμας, Πέλλας και Καβάλας, αλλά και από την άγρια φουντουκιά γίνεται συγκομιδή καρπών. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη σοκολατοβιομηχανία (σοκολάτα με φουντούκι), στη ζαχαροπλαστική (πραλίνα φουντουκιού) αλλά και στην αρτοποιία - αναμεμειγμένα με το στάρι. Τελευταία εισήλθε δυναμικά στην καφεβιομηχανία ως ποικιλία "άρωμα φουντουκιού" π. χ. (Douwe Egberts / Roasted Hazelnut).

Η φουντουκιά ανήκει στο γένος των Σημυδοειδών, μπορεί να φθάσει στο ύψος των 35 μέτρων και είναι δένδρο φυλλοβόλο. Μπορεί να είναι αυτοφυής και άγρια - είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες γι' αυτό και καλλιεργείται σε ορεινά μέρη με δροσερή και υγρή ατμόσφαιρα. Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι καρποί πάρουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους να ξεραθούν.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η φουντουκιά του Θιβέτ με καλούς καρπούς και πλούσιο φύλλωμα καλλιεργείται και ως καλωπιστικό φυτό.

Τα στάδια για να φθάσει στον καταναλωτή είναι μέσω της αναποφλοίωσης και της διαδικασίας σπασίματος του κελύφους. Ανάλογες εταιρείες δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα. Μια από αυτές είναι και η Μακίν.
Άρθρο πληροφορίες, Α΄εικόνα Αρχική πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι

Μόνοι στο Παρίσι